Szemölcsök – kialakulásának okai és típusai

 

A herpesz mellett, a szemölcs az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amellyel szinte minden ember találkozik élete során. Ez az egyik leggyakoribb bőrelváltozással járó bőrbetegség. Számos formáját különböztethetjük meg: néhány esetben csak egy-két szemölcs jelenik meg, máskor gyorsan elszaporodhatnak.

A szemölcsök okozói vírusok, melyeknek több száz faját különböztetik meg. Ezeket nagyon könnyen el lehet kapni. Az uszodák, strandok vizébe kerülnek a fertőzöttekről levált hámsejtekkel, és a vízben lebegve könnyedén megtalálják újabb gazdatestüket. A vírusok továbbadására akár egy kézfogás is elegendő, az apró sérülések kedveznek a vírus bejutásának a szervezetbe.

A gyerekek szervezetébe is könnyen bejuthatnak akár játszás során. Minden negyedik gyermeknek van vírusos szemölcs a kezén vagy a lábán.

A szemölcsök több fajtáját különböztetjük meg:

  • Közönséges szemölcs: gyakori az ujjakon, talpon, testhajlatokban, illetve a kezeken. Változatos a formájuk, szürke, fehér vagy barna, karfiólszerű, borsó nagyságúra nőhetnek.
  • Lógó szemölcs: ez az egyik legkönnyebben terjedő szemölcs, elég hozzá a bőr megérintése is. Világos vagy bőrszínű kinövések, melyek leggyakoribbak a szemhéj környékén, az arcon vagy a nyakon.
  • Futószemölcs: csoportos, jóindulatú kinövések, melyek gyakoriak az időseken és a gyerekeken, a kézen, a karon, a lábszáron és az arcon. Könnyű összetéveszteni az anyajeggyel, mivel lapos szemölcs dudorok és barnás színűek.
  • Szeborreás szemölcs: ezek tarka vagy sötét színű jóindulatú kinövések. Lencse vagy bab formájú, mely leggyakrabban idősödő embereknél jelenik meg.
  • Talpi szemöcs: sokszor összekeverik a tyúkszemmel, azonban ettől nehezebb megszabadulni és bármikor kiújulhat, ha nem megfelelőképpen van eltávolítva. Jellegzetesség, hogy igen fájdalmas, és befelé, a hús irányába nő.
  • Nemi szemölcs (HPV): ez a nemi szervek szemölcs általi vírusos megbetegedése. Sok esetben láthatatlanul, tünetek nélkül van jelen, így előfordulhat, hogy nincs is tudomásunk a vírusról. A nőkre kifejezetten veszélyes, ugyanis méhnyakrákot is okozhat.

A szemölcsök eltávolítása történhet orvosilag, vagy házilag is. Házi kezelés előtt előbb mindenképpen látogassuk meg a bőgyógyászt, aki információval szolgál, hogy milyen típusú szemölccsel állhatunk szemben, és hogyan védekezzünk ellene. Az orvos rendelkezik arról, hogy hogyan történik az eltávolítás és milyen szer szükséges a kezeléséhez.

Az orvos fagyasztáson túl, dönthet a szemölcs égetése mellett, illettve a fajtájától függően levághatja sebészollóval, vagy lézerrel is.

 

Amennyiben Ön is hasonló gondokkal küzd, keresse bőrgyógyász szakorvosunkat bizalommal!

Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon kérhetnek!

<strong>Szemölcsök – kialakulásának okai és típusai</strong>?

Konzultájon szakorvosunkkal! Előjegyzést a +36 42 512 990-es telefonszámon tud kérni. Nálunk a bizalom presztízskérdés!
NEW